כלים של משתמש

כלים של אתר


miflaga:מלחמה.רע.רע

זו גרסה ישנה של המסמך! לחיצה על כותרת המסמך תציג את גרסתו הנוכחית.


מדוע מלחמה היא דבר רע?

לכאורה, הרי ברור שמלחמה היא דבר רע. היא גורמת לסבל איום ונורא, היא גורמת לפגיעה בחפים מפשע. אך אילו היה ברור כל כך שמלחמה היא דבר רע, מלחמות לא היו זוכות לכל כך הרבה פופלריות, בעיקר כאן ועכשיו. בעיני, זה מספיק כדי שמלחמה היא דבר שעדיף לא לבצע אותו. אחרים, צריכים גם נימוקים אחרים.

בעידן המודרני, רוב המדינות שפתחו במלחמה נכשלו בהשגות המטרות שלהן. אני אסקור מספר מלחמות בעולם ולאחר מכן, גם את מלחמות ישראל.

מלחמת וייטנאם (1965- 1973 ) היא אחת המלחמות הקלאסיות, ולו בגלל התהילה התקשורתית שהיא זכתה לה. מלחמה זו פרצה ביוזמת ארה“ב לאחר שהצבא הונה את האומה האמריקאית. מטרתה המוצהרת של המלחמה היתה לבלום את השפעת הקומניזים באסיה. מעבר לטרגדיה האנושית האיומה שנגמרה לאזרחים של (מעל 4 מליון הרוגים) ולקורבנות האמריקאים (מעל 58,000) הרי בסופו של דבר, התערבות ארה”ב לא רק שלא מנעה את השתלטות הקמוניזים, אלא למעשה הראתה לעולם את העוצמה שלו וגרמה לארה“ב לסגת משם בשן ועין.

מוזר הדבר, אך רק שנים מעטות לפני כן הסתבכה צרפת במלחמה דומה מאוד - מלחמת הודו סין (1946 - 1954). האמריקאים היו מודעים למצב באיזור, כפי שתואר בספרו של גרהם גרין “האמריקאי השקט”.

שתי מלחמות אלו גרמו בעיקר לפגיעה תדמיתית. המלחמות הבאות גרמו לצד היוזם נזק גדול לעין שיעור. במלחמת אפגניסטן (1979 - 1989) ניסתה בריה”מ לדכא את המורדים האפגנים. מעבר למחיר הנורא בחיי אדם, נאלצה הפעם בריה“מ לסגת נבוכה, כאשר הטליבאן בתמיכת ארה”ב הוכרו כמנצחים. אך איזה ניצחון זה למערב. במלחמה זו אומנו הלוחמים שיהפכו לאחר מכן חלק מצבאו של בן לאדן . כאן אפשר להבחין בתבנית הקלאסית, שהנזקים הנגמרים לצדדים התומכים במלחמה חורגים בהרבה מהמסגרת “הרשמית” שלה. כמובן, שהאמריקאים חושבים שהם הרבה יותר חכמים מהסוביטים, והם פלשו לאפגניסטין בניסיון לצוד את בן טיפוחיהם לשעבר. 5 שנים לאחר מכן, הם עדיין נכשלים להשיג את מטרתם ובכך רק מגבירים את עוצמת המיתוס של בן לאדן.

רוסיה לשעבר, שכנראה מנסה גם היא להתחרות בכשלונות של ארה“ב פלשה לצ'צני מביאה בכך ייסורי שאול על העם הצ'צ'ני וגורמת להקמת אירגוני גרילה שהביאו לאחדות מפעולות הטרור האיומות שהאנושות ידעה.

אלו רק דוגמאות מעטות שנועדו להדגים שכאשר מפעילים כוח על אוכלוסיה ומנסים לאנוס אותה בניגוד לרצונה מביאים כוח בעל עוצמה דומה אך הפוך בכיוונו.

היהודים, שנטבחו במילוניהם על ידי הנאצים במלחמת העולם השניה (1939-1945) עלו לארץ ישראל וכדי להקים את מדינתנו נאלצו להתמודד עם מדינות ערב. בעקבות מלחמת העצמאות, נוסדו מחנות הפליטים שלאחר מכן יהוו את הבסיס לפת”ח ולפעולות הטרור כנגד ישראל. מדינת ישראל, שחשבה שהפליטים הם בעיה של עצמם, נאלצת כבר יותר מ-50 שנה לשלם את המחיר עבור אי מציאת פיתרון למצוקתם.

ב- 1967 חשבו רבים שימי המשיח הגיעו בעקבות מלחמת ששת הימים אך מה שלמעשה התהווה הוא הבסיס למלחמות רבות נוספות הנמשכות עד היום. אומנם מלחמת יום כיפור פרצה ביוזמה ערבית, אך בחמש השנים מאז מלחמת ששת הימים, מדינת ישראל לא עשתה ניסיון להגיע להסדר עם מדינות ערב. להפך, ראשי המדינה ראו בששת הימים המשך למלחמת הצמאות ורבים מניחים, עד היום, שניתן יהיה להמשיך לשלוט על שטחים אלו. נכון, שהמלחמה היא “באשמת” הצד הערבי, אך מדינת ישראל לא יכולה להתנער מאחריות, ולו חלקית, למלחמה.

בגין, שכנראה היה מזועזע מהשלום שנכפה עליו על ידי מצרים פתח ברננה במלחמת לבנון הראשונה. (1982 -2000). כשמפלחמה זו פרצה הוכרז שזהו מבצע קצר מועד. המלחמה גרמה להקמתו של אירגון חיזבאללה, שעכשיו גורם למדינת ישראל שוב להיכנס ללבנון.

גם בשטחים, ההתערבות הישראלית גורמת למדינה כאב ראש חוזר. ב- 1987 הקים שמיר, שלא היה מספיק חכם כדי ללמוד מהניסיון של בגין את ה- חמאס . באינטיפאדה השניה פעל שרון להשמדת הרשות הפלסיטינאית, ובכך השלים מעגל עם שמיר וגרם לחמאס לעלות לשלטון.

סקירה מקוצרת זו באה להראות שהתערבות של מדינה, באמצעות כוח צבאי, או אפילו בסיוע בלבד, עלולה לגרום לתוצאות שהן לחלוטין בלתי צפויות עבורה, ובד“כ גם מזיקות באופן חמור ביותר לאינטרסים ארוכי הטווח של המדינה. גם המלחמה הפורצת בימים אלו, מלחמת לבנון השניה, עלולה לגרום לנזקים כאלו. מעבר לנזקים הנוכחים שהמלחמה גורמת למדינת ישראל, יש להתייחס בדאגה רבה לתשומת הלב שמדינת ישראל זכתה לה מאל קאידע. בעקבות מלחמת לבנון הראשונה ביצע החיזבאללה פיגוע תופת בארגנטינה. עכשיו, אין לדעת מי ישלם את המחיר, אך החשש הגדול הוא שהמחיר יהיה גדול וכואב ממה שאנו מסוגלים לדמיין.

miflaga/מלחמה.רע.רע.1154079607.txt.gz · מועד השינוי האחרון: 2006/07/28 12:47 (עריכה חיצונית)