כלים של משתמש

כלים של אתר


supernova:ציה

dune.jpg

נלקח מ: http://www.hayadan.org.il/wp/stopping-dunes-2309094/

בכנס טכנולוגיה עולמית שהתקיים באוקספורד הציע הארכיטקט מאגנוס לארסון שיטה לייצוב הדיונות באמצעות חיידקים הגורמים לדיונה להפוך לבטון

דיונה דיונות חול נעות , זזות ומכסות כל אשר בדרכן.

לראשונה ראיתי את כוחן של הדיונות בצפון סיני, אחרי סופה שנמשכה מס' שעות כוסו כבישים בדיונות ונעלמו. שוב ושוב ראיתי את התופעה במזרח הסהרה ובנמיביה. תנועת הדיונות בסהרה המזרחית מכסה נאות מדבר, בנמיביה כוסו ישובים שלמים. במדבריות אסיה, אפריקה, אמריקה ואוסטרליה נודדות הדיונות ובחלק מהאזורים נדידתן גורמת ל“כיבוש” שטחי חקלאות ומרעה ולהתרחבות המדבר.

ב 2007 פורסם ע'י האו'ם כי “ שליש מאוכלוסית העולם – כ שני מליארד אנשים מהווים קרבנות לתופעת המדבור” כ 140 ארצות מושפעות מהתפשטות המדבר בהמשך מציב האו“ם את המדבור כ “אתגר הסביבתי הגדול ביותר בזמננו”. ארצות צפון אפריקה מנסות לעצור את התפשטות המדבר והדיונות ע”י נטיעת עצים. כך גם נעשה בסין , תחת הסיסמא חגורה ירוקה ניטעים מליוני עצים שאמורים ליצור מחסום פיזי ובהמשך גם לגרום לשינוי האקלים. אלא שאליה וקוץ בה – העצים שניטעים מושכים את שוכני הסהל: עבור רועים העצים מהווים מקור מרעה לבקרם וצאנם , אחרי ש“גזמו” עלים וענפים צעירים , נכרתים ענפים גדולים כמקור לדלק, וכך בעצם ממשיכים יושבי הסהל במסורת השמד רבת שנים , מסורת שמלכתחילה גרמה למדבור.

עכשיו אולי התגלה פתרון לכיבוש: בכנס טכנולוגיה עולמית שהתקיים באוקספורד TED Global conference in Oxford הציע הארכיטקט Magnus Larsson שיטה לייצוב הדיונות.

לרסן מציע לייצב את החוליות בסהרה לרוחבה של צפון אפריקה, ברצועה של כ 6000 ק“מ בין מאוריטניה לג'יבוטי. לדבריו , התשובה לסכנת המדבור בגלל תנועת החוליות היא “קיר אבן חול עשוי מחול מיוצב ומוצק”, הקיר ייוצר ע”י “הקפאת” החוליות והפיכתן לאבן-חול.

לרסן שמגדיר עצמו כ “ארכיטקט דיונות” טוען כי ניתן לייצב את הדיונות ע“י “הצפתן” בחיידקים, לדבריו “החיידקים יהפכו את הדיונות יציבות כבטון תוך מס' שעות”.

לדברי לרסן: קיר אבן החול יהיה מחסום נוסף ל”חגורה הירוקה“ ולא תחליף.

הדיונות המיוצבות יהיו בסיס נוח לגידול העצים , אבל גם אם העצים יסולקו יישאר מחסום אבן-החול.

בסיסו של הרעיון הוא עצירת המדבור ע”י שימוש במדבר: גרגירי החול יקושרו וייוצבו ע“י חיידקים שנמצאים באזורים לחים Bacillus pasteurii.

החיידק מייצר קלציט – מעין בטון טבעי , הרעיון הגיע מצוות של אוניברסיטת דייוויס בקליפורניה שעשה ניסויים לייצוב קרקע באזורים בהם יש נטייה לרעידות אדמה.

לרסן חוזה “הזרקת” הדיונות ע”י הנחתת מיכלי ענק רווים בחיידקים.

כשהדיונות יכסו את המיכלים – אלה יפתחו והחיידקים “יצאו לעבודת הייצוב”.

לדברי לרסן אחרי שהדיונות יתייצבו יוכלו שוכני האזור להשתמש בקירות אבן-החול כמחסה בפני השמש וכן לאגירת מים. אחרי כל זאת יש עדיין מס' בעיות מעשיות : פוליטיות , מוסריות ומעל לכל בעיית העלות.

הרעיון , המיזם , כרוך באתגרים רבים, אבל זו התחלה בעלת חזון שגם אם לא ימומש במלואו, ילבן את הדיון בבעיה.

supernova/ציה.txt · מועד השינוי האחרון: 2013/11/02 18:00 (עריכה חיצונית)