כלים של משתמש

כלים של אתר


miflaga:מצע.דיון.סימון.drm

חובת סימון מוצרים הכוללי רכיבי DRM

רקע:

ניהול זכויות דיגיטלי או (DRM (Digital Right Management בלע“ז, היא נסיון מצד יצרני התוכן (Content providers), תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים להגביל את האפשריות של הצרכן לגבי השימוש שהוא יכול לעשות בתוכן שברשותו.

דוגמאות יומיומיות של DRM הן:

* קידוד אזורי של סרטי DVD המונעים מכותר שנרכש ביבשת אחת לנגן על מכשיר שנרכש ביבשת אחרת.

* שידור אות דיגיטלי מיוחד המונע הקלטה בעזרת מכשיר Video של סרט המשודר בכבלים הדיגיטליים, ולו לצורך צפיה במועד מאוחר יותר.

* הגבלת מספר הפעמים בהן ניתן הלעביר מוזיקה שנרכשה ב־ iTunes בין מכשירי iPod.

קיימות דוגמאות רבות נוספות, ודוגמאות אלו מתרבות כל הזמן, אך אנשי המכירות לא זו בלבד שאינם מעבירים מידע זה, הם לעיתים קרובות אינם יודעים כלל על הבעיה. הצרכן ילמד על הבעיה הזו רק כאשר הוא יצטרך לעשות משהו מעט שונה עם המוצרים והתוכן אותו הוא רכש ממיטב כספו.

המטרה:

יש לכפות חובת סימון של מוצרים הסובלים מהגבלות כאלו, ולצרכן צריכה להיות הזכות לקבל תמונה פשוטה וברורה לגבי המגבלות שהטכנולוגיה מטילה עליו.

דיון:

רם-און: לגבי מעבדים, זה כבר המצב כיום. אינטל מסמנת את המוצרים שלה באמצעות האות D. אני מסכים שיש בעיה עם הניסיון של החברות להגביל את החופש, אבל לדעתי בעיה חמורה יותר היא חוסר המודעות של הציבור לגבי הבעיתיות בנושא הזה. לוקח לי הרבה זמן להסביר לבן אדם מה החזון של מיקרוסופט וחבריה לגבי המדיה הדיגטלית העתידית, וגם אז, זה נראה להם מאוד מופרך. אני לא בטוח שיש צורך בסעיף הזה, משום שהסעיפים הנוגעים לתוכנה חופשית מטפלים בבעיה מזווית אחרת.

חן: סימון המוצרים הוא הצעד הראשון לשינוי מצב חוסר המודעות. לצערי אין די בעובדה שמספר חברות מסמנות את המוצרים שלהן. יש צורך בסימון ברור ואחיד. משהו שכאשר הצרכן רואה אותו הוא יודע: “יש דברים שלא אוכל לעשות בעזרת המוצר הזה”. לא מצאתי סעיפים אחרים הנוגעים בבעיה הזאת, לא כאלה שנוגעים לתוכנה חופשית ולא אחרים. מדובר כאן בצעד סביר והגיוני, שיסייע לציבור לעמוד על זכויותיו, ולדעתי צעד הכרחי לשינוי המגמה של הגבלת החופש של הציבור בתחום הזה.

רם-און: וואלה, מגניב. אני בעד.

miflaga/מצע.דיון.סימון.drm.txt · מועד השינוי האחרון: 2013/11/06 23:47 (עריכה חיצונית)